Ponovno izvedli elektroizlov rib iz mlak na Ljubljanskem barju

Konec letošnjega poletja smo izvedli elektroizlov rib iz nekaterih mlak na Ljubljanskem barju, ki so bile izkopane v zadnjih letih z namenom izboljšanja vodnih habitatov za dvoživke in močvirsko sklednico. Podobno akcijo smo organizirali že lani, ko smo se osredotočili na mlake v bližini cest in poti, kjer je največja verjetnost, da bi ljudje vanje izpustili ribe. Letos smo na podlagi podatkov, zbranih med monitoringom dvoživk, prepoznali mlake, kjer je bilo potrebno izvesti izlov rib. Monitoring je del aktivnosti projekta Ohranjanje dvoživk in obnova njihovih habitatov – LIFE AMPHICON.

Med terenskim delom smo v več mlakah, zasnovanih kot mrestišča za dvoživke, zaznali prisotnost invazivne tujerodne vrste rib – sončnega ostriža (Lepomis gibbosus). Ta plenilska riba, ki izvira iz Severne Amerike, je bila prvotno prinešena v naše kraje kot okrasna vrsta, uporabljali pa so jo tudi kot hrano za druge plenilske ribe. Domnevamo, da je v mlake prišla s poplavnimi vodami.

Sončni ostriž je izjemno prilagodljiva vrsta, ki lahko hitro doseže visoko številčnost in s tem ogroža druge vrste v mlakah. Hrani se tudi z mresti in paglavci dvoživk. Zaradi svoje plenilske narave izpodriva avtohtone vrste in zmanjšuje biotsko raznovrstnost v teh vodnih okoljih.

Z namenom ohranjanja naravnega ravnovesja in varovanja dvoživk smo ob koncu poletja, ko je večina dvoživk že zapustila vodno okolje, izvedli elektroizlov. To je učinkovita in neškodljiva metoda, pri kateri z električnim tokom začasno omamimo ribe. Osebke invazivnih vrst odstranimo, ostale pa po potrebi preselimo. S tem smo zagotovili, da bodo mlake tudi v prihodnjih sezonah ostale primerna mrestišča za dvoživke, ki so ključnega pomena za biotsko raznovrstnost Ljubljanskega barja.

Z odstranitvijo invazivnih rib iz mlak želimo zagotoviti, da bodo ta dragocena vodna okolja lahko služila svojemu prvotnemu namenu – ohranjanju in izboljšanju pogojev za domorodne vrste.

Kaj je elektroizlov?

Elektroizlov rib je postopek, pri katerem se z uporabo električnega toka začasno omamijo ribe, kar omogoča njihovo varno odstranitev ali preselitev. Metoda je učinkovita in neškodljiva, uporablja se predvsem za odstranjevanje invazivnih vrst, preseljevanje rib ali za znanstvene raziskave.

Na Ljubljanskem barju, kjer so vodni in kopenski habitati tesno prepleteni, je elektroizlov pomembno orodje za ohranjanje občutljivega ekosistema. Mlake na tem območju so ključna zatočišča za številne živalske vrste, zato je ustrezno upravljanje teh habitatov nujno za dolgoročno ohranjanje biotske raznovrstnosti. Z elektroizlovom prispevamo k izboljšanju pogojev za avtohtone vrste, preprečujemo širjenje invazivnih vrst ter tako varujemo naravno ravnovesje.