Jesenska selitev dvoživk skozi nove podhode pri Podkraju

Na državni cesti Podpeč – Ig pri Podkraju je bila poleti zaključena gradnja podhodov in usmerjevalnih ograj, namenjenih zmanjševanju smrtnosti dvoživk na cestah. Da bi ocenili učinkovitost ukrepov, smo v zadnjih tednih pozorno spremljali selitev mladih dvoživk proti prezimovališčem.

Ob izbranih večerih smo pregledovali usmerjevalne ograje, beležili morebitne povožene živali in popisovali dvoživke, ki so prečkale podhode. Nekatere podhode smo opremili s posebnimi pastmi, s katerimi smo preverjali, koliko dvoživk uporablja  prehode.

Na dvokilometrskem odseku državne ceste je bila leta 2020 izvedena raziskava, ki je pokazala, da je v samo 27 spomladanskih nočeh pod kolesi avtomobilov umrlo več kot 44.000 dvoživk, v petih jesenskih nočeh pa še dodatnih 2.500. Med najpogostejšimi vrstami je bil navadni pupek, majhna dvoživka, ki za razliko od žab in krastač ne skače, zato jo je na cesti bistveno težje opaziti. Cestni odsek pri Podkraju je bil prepoznan kot ena najpomembnejših črnih točk za dvoživke na Ljubljanskem barju, poleg nje pa smo velike številčnosti povoženih dvoživk zabeležili tudi pri Pakem in v Bistri. Na omenjenih odsekih državne ceste med Vrhniko in Podpečjo gradnja podobnih ukrepov še poteka.

Prvi rezultati monitoringa kažejo, da so ukrepi učinkoviti. Medtem ko smo v podhodih in ob ograjah zabeležili številne osebke različnih vrst dvoživk, se je število povoženih živali bistveno zmanjšalo. Najštevilčnejša vrsta je bil navadni pupek, poleg njih pa smo opazili tudi rjave in zelene žabe, navadne krastače, zelene rege ter planinske in velike pupke.

Izvedeni pregledi so prvi del monitoringa učinkovitosti ukrepov za zmanjševanje smrtnosti dvoživk na cestah, ki jih je Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo zgradila v okviru projekta Ohranjanje dvoživk in obnova njihovih habitatov – LIFE AMPHICON. Učinkovitost ukrepov bomo ocenjevali tudi spomladi, ko bo selitev dvoživk, ki se takrat selijo na mrestišča, še bolj izrazita. Spremljanje bo zajelo dve pomladni in dve jesenski selitvi.